Finlandishtja për fillestar | Gjiganti

Finlandishtja për fillestar

Ekzistojnë forma dhe metoda të ndryshme për mësimin e një gjuhe të huaj por gjithmonë autoret e ndryshëm mundohen të gjejn metoda sa më të lehta dhe të kuptueshme që të interesuarit ta mësojn ma shpehjt dhe ma lehtë një gjuhë të huaj prandaj edhe ne këtu do të mundohemi të përshtatim një metod sa më të leht për të gjithë ju që jeni të interesuar të mësoni gjuhën finlandeze.

Sa për fillim ne do të bëjm një përshkrim të shkurtër me disa fjal fillestare dhe kohë pas kohe do të mundohemi që ket seksion ta pasurojm edhe më tutje me materiale të reja dhe metoda të ndryshme.

Sa i përket leximit në gjuhen finlandeze pothuajse ka një ngjashmëri të madhe me gjuhen shqipe pra ashtu siq i shkruajm fjalet ashtu edhe shqiptohen por dallimi nga gjuha jonë e bën tek disa shkronja si psh ö e cila mund të themi ka një ngjashmeri me shkronjën ton ë dhe gjithashtu ä e cila ka dallim nga a normale dhe shqiptohet pak më ndryshme me një theks më te hapur (me shumë do të sqarojm tek Gramatika).

Kësaj radhe do ti shkruaj disa fjal fillestare që përdorërn pothuajse çdo ditë në jetën e përditshme.

Moi - Tung (kur e takon ndonjë shokë shokë/shoqe)
Hei - Tung (me shume përdoret kur e takon dike për her të parë)
Terve - Tungjatjeta (ka respekt me të madh psh me të moshuarit)
Moi moi, ose hei hei - tung tung (përdoren kur largohesh dhe përshendetesh me shoqëri apo edhe punën kur ta kryn).
moikka - tung (gjithashut përdoret kur te largohesh psh e kryn punen apo ndahesh prej shoqeris.
Mitä kuuluu? - Si jeni?
Kiitos, hyvää - Faleminderit mirë.
Entä sinulle`? - Epo ju?
Kiitos, hyvää - Faleminderit, mirë
Mikä sinun nimesi on? - Si e keni emrin?
Nimeni on Faton - Emri im është Faton
Hauska tavata - Më vjen mirë të takoj
Hauska tutustua - Më vjen mirë qö po tö njoh
Kiitos - Faleminderit
Ole hyvä - Ju lutem (si urdheroni)
Ei kestä - Si urdheroni
Kyllä - Po
Joo - Po
Ei - Jo
Anteeksi - Më falni
Anteeksi - Më vjen keq
Näkemiin - Mirëupafshim
Hei hei - Shihemi
En puhu suomea - Nuk flas finlandisht
Puhutko englantia? - A flet anglisht?
Apua - Ndihmë
Varo - Kujdes, Venja menden
Hyvää huomenta - Mirëmengjesi
Hyvää päivää - Mirëdita
Hyvää ilta - Mirëmbrema
Hyvää yötä - Natën e mirë
En ymmärrä - Nuk kuptoj
Missä WC on? - Ku është WC-ja?
Missä sinä olet nyt? - Ku je tani?
Mihin sinä menet? - Për ku po shkon ti?


Rifreskuar:
18.10.2022

Shpërndaje


© 2023 Gjiganti