Zyra e punësimit në Finlandë

Këtu do t'ju njoftojm me informacionet themelore rreth shërbimeve të zyrës së punësimit. Zyra e punësimit ka shumë shërbime të ndryshme të cilat lidhën edhe me çështjet e integrimin të të huajve në Finland mirëpo ne këtu do bëjm disa sqarime shkurtimisht të cilat i gjeni sapo ta hapni faqën zyrtare www.te-palvelut.fi

Përveq këtyre shërbimeve ne kemi përgatitur edhe një broshurë të veqant e cila i kushtohet sistemit se si mund të kërkoni punë nga zyra e punësimit përmes webfaqës së tyre pra sapo të hyni në faqën zyrtare të zyrës së punësimit
www.te-palvelut.fi në dritarën që do të hapet, në anën e majt lartë gjenden disa lidhjet të rëndësishme të cilat lidhen me çështjet e punësimit për personat individual dhe ndërmarrjet private. Ilustrimin e kemi paraqitur në figurën më poshtë ndërsa në vazhdim do bëjm disa sqarime rreth kuptimit të këtyre lidhjeve apo shërbimeve të zyrës së punësimit.

Zyra e punësimit këto shërbime i ka ndarë për persona të cilët kërkojn punë ”Henkilöasiakkaalle” dhe punëdhënësit apo ndërmarrjet që ofrojnë punë ”Työnantajalle”. Në vazhdim shkurtimisht do japim disa sqarime rreth domëtheniës së këtyre shërbimeve.

Avoimet työpaikat ja Paikkavahti (Vendet e lira për punë dhe vendi) është shërbimi për të cilin kemi punuar këtë broshurë.

Ilmoittaudu työnhakijaksi (regjistrimi i punëkërkuesit) këtu ofrohet shërbimi për regjistrim si punëkërkues.

CV-netti përmes këtij shërbimi ju mund ta vëndosni CV-në tuaj në databazën e zyrës së punësimit ku do jetë më lehtë për punëdhënsit të cilët kërkojn punëtor.

Työvoimakoulutukset ja Koulutusvahti – ky shërbim ofron njoftimet rreth trajnimeve apo shkollimeve të ndryshme të ofruara nga institucione të ndryshme të cilat bëhen në bashkëpunim me zyrën e punësimit.

Työnhakuinfo – informimi rreth kërkimit për punë.

Ammatinvalinta ja urasuunnittelu
ky shërbim ofron orientimin dhe planifikimin e karrierës

Ammattinetti – është një shërbim interneti që ofron informacione mbi profesionet dhe sektorët.

Sähköinen asiointi – nga kjo lidhje i gjeni shërbimet elektronike apo përmes internetit që i ofron zyra e punësimit

Sektori i punëdhënësit siq po e shihni ka vetëm disa lidhje:

Ilmoita avoin työpikka - raporto vendin e lirë të punës

Muuta tai posta ilmoitus – ndrysho apo fshije njoftimin

CV-netti ja CV-vahti – këtu vendosen dhe shikohen CV-të

Meneillään oleva työvoimakoulutus – tregu aktual i punës

Sqarim: për çasjen në shumicën e këtyre shërbime zakonisht kërkohet identifikimi përmes të dhënave bankare (e-banking) apo regjistrimit me kartelë identiteti.

Integrimi në Finlandë