Arti dhe kultura finlandeze

Nganjëherë keni nevojë për të shkuar përtej muzeve të mëdha për ti gjetur thesaret e vërteta, duke u ndalur në shtëpinë e një muzikanti të njohur, artisti, arkitekti apo heroi kombëtar. Në zonën metropolitane të Helsinkut gjendën një numër i madh i muzeve të artistëve finlandez dhe më poshtë ne kemi zgjedhur disa nga më të njohurit:

  • Muzeu Gallen-Kallela: kështjella si shtëpi dhe studio e Akseli Gallen-Kallela (1865-1931), një nga piktorët dhe artisti grafik më i njohur në Finlandë
  • Didrichsen Art Museum: themeluar nga biznesmeni danez Gunnar Didrichsen (1903-1992) dhe gruaja e tij Marie-Louise (1913-1988). Ky muze bartë një nga koleksionet më interesante private të artit modern në Finlandë, duke përfshirë artistët finlandez si dhe gjithashtu Picasso, Kandinsky , Léger, Moore, Giacometti etj
  • Aalto House: ish shtëpia dhe studio e arkitektit dhe dizajnerit të njohur ndërkombtarisht Aalto Alvar (1898-1976) ofron një kënaqësi për të gjithë të interesuarit në stilin e tij funksionalist apo një mundësi për të shikuar jetën e arkitektit më të famshëm të Finlandës
  • Halosenniemi Museum: studio shkretëtira dhe shtëpia e piktorit finlandez Pekka Halonen (1865-1933) tregon jetën dhe veprën e këtij artisti të dashur të epokës së artë
  • Ainola: shtëpia e kompozitorit më të madh në Finlandë dhe familjes së tij, Jean Sibelius (1865-1957)
  • Mannerheim Museum: ish shtëpia e Carl Gustaf Mannerheim Emil (1867-1951), i cili shërbeu si udhëheqës ushtarak dhe president i Finlandës, tani vepron si një muze.

Në versionin e ardhshëm do sjellim informacione me gjerësisht rreth secilit muze dhe disa gjëra interesante rreth kulturës finlandeze.

Finlanda