Mediat kombetare dhe diaspora në Belgjikë

Emigracioni shqiptar ne Belgjike ka mbi 50 vite qe njifet zyrtarisht, dhe tani statistiakt zyrtare tregojne per mbi 60 000 shqipfoles qe jetojne ne territorin belg. Komuniteti shqiptar ne boten perendimore, qe me shkelje ne token e huaj i ballafaquar me veshtiresite e medha, meriton te vlersohet dhe rrespektohet sepse pervec perpjekjeve per tu integruar ne shoqerine e vendeve perkatese; ketu vlen te theksohet se ky komunitet ne pergjithesi eshte integruar me shume dinjitet, ku ne te gjithe njohim raste dhe personalitete qe kane nderuar kombin tone me veprimtarine e tyre; ata ne pergjithesi jane organizuar ne forma shoqerore te ndryshme per te ruajtur vlerat tona te vyera kombetare te cilat nuk na mungojne, qofte brenda familjes, por, dhe prezantimin e tyre ne vendet ku jetojne.

Por sa eshte e pasqyruar jeta dhe aktiviteti i kesaj kategorie te rendesishme te kombit tone ne mediat kombetare? Qe ne fillim me keqardhje mund te themi se ajo, per boten aq te fuqishme mediatike ne Shqiperi, eshte e harruar. I vetmi pasqyrim mediatik i kesaj kategorie permendet vetem ne analizat financiare: sa para kane hyre ne vend nga emigracioni. Gjithashtu eshte per te ardhur shume keq, qe thuajse cdo familje shqiptare ne diaspore blen abonet e kompanive televizive per te sjelle ne vatrat e tyre informacionin dhe jeten e kombit te vet, jo vetem per qellim argetues, por dhe si obligim ndaj familjes apo femijeve te tyre per te mos harruar gjuhen apo zakonet...vazhdon