Mirë se vini në Austri | Gjiganti

Mirë se vini në Austri

Me një sipërfaqe prej 83.858 km², Austria përbëhet nga 9 shtete të pavarura federale (ne ger: Burgenland, Kärnten, Niederösterreich, Oberösterreich, Salzburg, Steiermark, Tirol, Vorarlberg, Wien) me qeveri të tyre provinciale. Legjislacioni federal ushtrohet nga Këshilli Kombëtar “Nationalrat” së bashku me dhomën e epërme të parlamentit “Bundesrat” - të dy dhomat e parlamentit. Austria është anëtare e Bashkimit Evropian, Kombeve të Bashkuara, OKB-së dhe shumë organizatave tjera ndërkombëtare.

Nga rreth 8 milionë banorë të Austrisë, 98% flasin gjermanisht. Të gjashtë grupet etnike të njohura zyrtarisht në Austri (kroatët burgenlandik , romët, sllovakët, sllovenët, çekët dhe hungarezët) janë koncentruar në lindje dhe në jug të vendit. Përafërsisht 74% e austriakëve janë katolik, 5% janë protestant, pjesa tjetër i takon besimeve të tjera.

E kaluara e Austrisë si një fuqi evropiane dhe mjedisit të saj kulturor kanë gjeneruar një kontribut të gjerë të formave të ndryshme të artit, më së shumti në mesin e tyre me muzikë.

Turizmi përbën një pjesë të rëndësishme të ekonomisë së Austrisë, pothuajse 9 % të prodhimit të brendshëm bruto. Nga statistikat në 2007, numri i përgjithshëm i turistëve me qendrim mbi një natë qëndron afërsisht i njëjtë për verën dhe sezonin e dimrit, me numrin më të madh në shkurt dhe korrik / gusht.

Emigracioni në Austri mund të karakterizohet nga njëra anë me një histori të ashtuquajtur “guestworkermigration” që ka kuptimin si puntor mysafir i migrimit, dhe nga ana tjetër, nga emigracioni i refugjatëve - kryesisht nga Evropa lindore.

Pozita gjeografike e Austrisë

Austria shtrihet në pjesën qëndrore të Evropës e rrethuar nga tetë vende fqinje, siq janë: Italia, Zvicra, Liktenshtaini, Gjermania, Çekia, Sllovakia, Hungaria dhe Sllovenia. Austria është një vend kontinental malor dhe sipërfaqja e përgjithshme e e saj përbëhet nga 82,444 km2 tokë dhe 1,426 km2 ujë. Kryeqyteti i Austrisë është Vjena me 1.7 milion banorë ku së bashku me rrethinën përbëjn mbi 2.2 milion banorë.

Në pjesën perëndimore dhe jugore të Austrisë mbizotëron tereni shkëmborë i Alpeve. Pjesa tjetër e vendit në lindje dhe veri është kryesisht e rrafshët me pyje e fusha. Austria nuk ka dalje në det, lumi më i gjatë që përshkojnë atë është Danubi në veri të vendit. Pika më e ultë e Austrisë gjendet në Neusiedler (115m) dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 3,797 m në Grossglockner.

Austria gjithashtu është e pasur me një numër të madh të lumenjëve por si lumi më i gjatë që e përshkon Austrinë është Danubi në të cilin rrjedhin edhe shumica e lumenjëve tjerë. Në vazhdim kemi përmbledhur një list të lumenjëve më të gjatë: Inn 510 km, Mur 350, March 350 km, Enns 320 km, Drau 260 km, Salzach 220 km, Traun 180 km, Leitha 180 km, Kamp 135 km, Ybbs 130 km etj.

Austria gjithashtu është e pasur me shumë liqenjë, ne vazhdim kemi përmbledh një list të liqenjëve më të mëdhenjë: Achensee, Almsee, Attersee, Eissee, Faaker See, Fuschlsee, Grüner See, Hallstätter See, Heiterwanger See, Irrsee, Klopeiner See, Millstätter See, Mondsee, Neusiedler See, Plansee, Reintaler See, Traunsee, Urisee, Wolfgangsee, Wërthersee, Zeller See etj.

Telekomunikacioni austriak

Austria ka një rrjet shumë të zhvilluar dhe efikas të telefonit, dhe ka një numër të radiove dhe televizioneve transmetuese. Kodi i vendit per Austrisë është "AT", dhe ka prapashtesën e domeinit .at

Që nga 2004, Austria ka rreth katër milionë linja kryesore të telefonit, nga të cilat 3.600.000 janë linja kryesore analoge, dhe mbi 400 000 lidhje të shërbimeve të integruara digjitale, e cila është në rritje e sipër. Përveç kësaj, ka edhe 300 000 linja asimetrike digjitale si parapagues. Sa i përket telefonave celular, në vitin 2005, ka pasur 8,153,900 në përdorim. Ka mbi 37 ofrues të shërbimit të internetit, duke shërbyer mbi 3.7 milion përdoruesve.

Sistemi telefonik është i zhvilluar mirë dhe efikas brenda vendit, ka 48 linja kryesore për çdo 100 njerëz. Mbulimi është i gjerë me fibra optike dhe një gamë e plotë e shërbimeve telefonike dhe internetit janë në dispozicion nëpërmjet rrjetit.

Tregu austriak i telefonisë celulare është shumë konkurrues, me disa nga normat më të lira në Evropë. Për shkak të strukturave gjeografike të Austrisë (malet, tokat e rrafështa, liqenet), shumë ofruesve të shërbimeve e përdorin vendin si testim për shërbime të reja. Operatorët kryesor të telefonisë mobile janë: A1, T-mobile dhe Orange

Internet në Austri merret zakonisht me kabllo dhe DSL. Megjithatë, shërbimet celulare janë duke fituar terren për shkak të konkurrencës së ashpër të tregut. Qasja SDSL dhe me fibra optike është gjithashtu në dispozicion.

Austria ka shumë stacione të radiove duke përfshirë 2 AM, 160 FM dhe 1 transmetues me valë të shkurtra dhe me qindra stacione FM që përsëritën. Sa i përlet televizioneve ka mbi 45 transmetues me mbi 1000 pika që përsëritën. Transmetuesi më i madh është ai publik ORF (televizion dhe radio), ndërsa tjerët jan privat duke përfshirë disa si ATV, Puls4, TV Servus, Austria 9TV etj.

Transporti austriak

Duke ju faleminderuar sistemi gjithëpërfshirës modern, hekurudhor dhe të autostradave, udhëtimi nëpër Austri përbën një përvojë të kënaqshme në vetvete. Ata që preferojnë forma më spektakolare të shikimit për rreth nuk do të ketë asgjë për t'u ankuar në lidhje me, sepse ka shumë gjëra që Austria i ofron çdo kujt gjatë udhëtimit nëpër tërë vendin lu dosa zona malore të mbajë një numër të destinacioneve të cilat mund të arrihen vetëm me teleferik dhe gondolla elektrike.

Përshkak të distancave të gjata linja e autobusave në përgjithësi nuk përbënë një mënyrë të popullarizuara të udhëtimit në Austri. Shërbimi kombëtar i linjave të autobusave në përgjithësi vepron në destinacionet lokale të paarritshme me tren. Austira është mirë e integruar me rrjetin hekurudhor në mënyrë që të sigurojë lidhje të përshtatshme. Shumë vendpushime të njohura austriake të skive, si dhe Tirolit dhe Vorarlberg, mund të arrihen vetëm me anë të transportit të autobusave publik dhe linjave private. Destinacionet më të njohura evropiane janë të operuar nga Eurolines.

Autostradat austriake në përgjithësi janë subjekt i një taksë. Në mënyrë që ligjërisht të përdorin rrjetin rrugor, shoferët duhet të blejn një skic (vignette) dhe atë të bashkëngjitni në brendësi të te xhami. Këto skica apo agishe mund të blihen nëpër stacionet e benzinës, dyqanet e duhanti si dhe në zonat kufitare të vendeve fqinjë. Në autostrada, kufiri i shpejtësisë është 130 km / h, në rrugë të hapura 100 km / h, dhe në qytete, 50 km / h.

Hekurudha austriake operon në më shumë se 6.000 km pista. Trenat udhëtojn shpesh dhe janë relativisht me çmime të lira. Udhëtimi me tren nuk është i shtrenjtë, veçanërisht nëse ju jeni të ligjshëm të shfrytëzoni ofertat e ofruara nga hekurudhore austriake. Ka shumë lidhje ditore me Gjermaninë fqinje, dhe së paku dy trena çdo ditë për fqinjët e tjerë. Seksionet e rrugëve hekurudhore që kalojn nëpër male sigurojnë disa nga pikëpamjet më spektakolare në botë. Në verë, një muze-tren i vjetër lidh Steyr dhe Grunburg. Shërbimi i hekurudhave menagjohet nga portali zytrat për udhëtim www.oebb.at

Pesë aeroportet në Austri operojnë fluturime të planifikuara. Aeriporti më i rëndësishëm ndërkombëtar i vendit është në Vjenë, qendër e kompanisë kombëtare Austrian Airlines, si dhe Lauda Air. Aeroportet tjera janë të vendosura në Graz, Salzburg, Innsbruck, Klagenfurt dhe Linz, ku të gjithë sigurojn lidhje ndërkombëtare si dhe fluturime vendore. Aeroportet më të vogla janë destinacionet popullore për linjat ajrore më të lira.

Linjat e rregullta për pasagjerë me varkë jan në shërbim nga mesi i majit deri në mesin e shtatorit përgjatë Danubit dhe në liqenet më të mëdha. Lidhjet ndërkombëtare përgjatë Danubit përfshijnë shërbimin në Passau me Gjermaninë dhe Budapestin me Hungarinë.

Në shumicën e qyteteve austriake veprojnë linja të autobusave, tramvajit dhe hekurudhat periferike, duke ju mundësuar udhëtarët që pa makinat e tyre të bëjn një udhëtim shumë të mirë. Vjena mburret me një nga rrjetet tramvajit më të mëdha në botë, me më shumë se 30 rrugë që lidhin skajet më të largëta të qytetit. Tramvajet eVjenës thirren “Strassenbahn” apo “Bim”, duke iu referuar zërit të veçantë të zilëz. Kryeqyteti është gjithashtu i vetmi qytet austriak me një rrjet metro. Autobusët e natës veprojnë në qytetet më të mëdha pas shërbimit ditor të linjave.


Publikuar:
18.10.2022

Shpërndaje


© 2023 Gjiganti