Turizmi në Gjermani

Turizmi është një burim i rëndësishëm i të ardhurave veçanërisht në rajonet ku industria është më pak e zhvilluar dhe të cilat janë mjaft larg qendrave industriale dhe të shërbimit. Turizmi jep punë, dhe kjo kontribon në ruajtjen dhe promovimin e potencialit ekonomik të një rajoni. Jo vetëm lokalet, restoranet, hotelet por edhe tregtia me pakicë dhe ofruesit e shërbimeve të ndryshme përfitojnë nga turizmi.

Sipas raportit të konkurencës së udhëtimit dhe turizmit, Gjermania është vlerësuar si një nga destinacionet më të sigurta në mbarë botën. Statistikat e akomodimit dhe shërbimeve të ushqimit japin informacione mbi qarkullimin dhe levizjen monetare të industrisë së akomodimit. Përveç kësaj, statistikat e turizmit ofrojë të dhëna për kapacitetet dhe përdorimin e objekteve për strehim.

Qendrat e akomodimit kanë raportuar një total prej 380.3 milion qëndrime të mysafirëve mbi një natë gjatë vitit 2010. Kjo ishte një rritje prej 3.2 për qind në një vit më parë. Numri i qëndrimeve gjatë natës të vizitorëve nga jashtë u rrit 10.0% në 60.3 milion në krahasim me vitin e kaluar, ndërsa numri i netëve të shpenzuara nga mysafirët rezidente u rritën me 2.0 për qind në 320.3 milionë. Shumica e turistëve të huaj në vitin 2010 kanë ardhur nga Hollanda, Zvicra, SHBA, Britania e Madhe, Italia, Austria etj.

Organi zyrtar për turizëm në Gjermani është Bordi Kombëtare i Turizmit Gjerman (BKTG), i përfaqësuar në mbarë botën nga zyrat turistike kombëtare në 29 vende. Sondazhet nga BKTG-ja përfshijnë perceptimet dhe arsyet për pushimet në Gjermani, të cilat janë si vijon: kulturës (75%), natyra jashtë / fshatrat (59%), qytetet (59%), pastërtia (47%), siguria (41%), modernizmi (36%), hotelet e mira (35%), gastronomi e mirë / kuzhinë (34%), qasja e mirë (30%), kozmopolitizmit / mikëpritjen (27%), mundësitë e mira tregtare (21%), jeta e natës (17% ) dhe çmimet e lira (10%) (disa kanë dhënë përgjegjet të shumëfishta ).

Më shumë se 30% e gjermanëve kalojnë pushimet e tyre në vendin e tyre. Një shumë totale prej 27.2 miliardë eurosh është shpenzuar për udhëtime dhe turizëm.

Historia e turizmit në Gjermani shkon prapa në qytete dhe peizazheve të vizituar për edukim dhe rekreacion. Nga fundi i shekullit të 18-të e këtej, qytetet si Dresden, Mynih, Vajmarit dhe Berlin ishin ndalesa të mëdha në një turne evropian. Qendrat klimaterike, vendpushimet në detet e Veriut dhe të Baltikut dhe përgjatë luginës Rain të zhvilluara veçanërisht gjatë shekullit të 19-të dhe në fillim të 20-të dhe që nga fundi i luftës së dytë botërore turizmit është zgjeruar në masë të madhe, ku shumë turistë vizitojnë Gjermaninë që të përjetojnë një ndjenjë të historisë evropiane. Fshatrat kanë një atmosferë fshatareske, ndërsa qytetet e shfaqin ndjenjën moderne dhe klasike.

Rreth 242 milion të netëve të kaluara në hotele në Gjermani, janë shpenzuar në qytetet me SPA. Gjermania është e njohur për turizëm shëndetësor, sidomos me qytetet që ofrojn shërbime të ndryshme trajtimi. Qytetet dhe vendpushimet bregdetare me SPA mbajnë emërtime zyrtare, të tilla si Baltë dhe SPA minerale (Mineral und Moorbäder), Vendpushimet e Shëndetëshme Klimatike (Heilklimatische Kurorte), Vendpushime Zbavitëse (Erholungsorte) etj. Vendpushimet më të mëdha dhe më të njohur gjithashtu kanë kasino, më së shumti në Bad Wiesse, Baden-Baden (Kurhaus), Wiesbaden, Aachen, Travemüde dhe Westerland.

Rajonet më të vizituara turistike në Gjermani janë ishujt Frizian ne lindje dhe veri, brigjet e detit Baltik në Holstein, shteti Mecklenburg-Vorpommern, Lugina e lumit Rain, Mali i Zi, Bavaria dhe Alpet e Bavarisë.

Shoqata e Turizmit Gjerman (Deutscher Tourismusverband) çrregullt publikon statistika mbi monumentet më të vizituara. Me një mesatare prej mbi 6 milion vizitorëve në vit latedralja e Këlnit është pika më e vizituar. Vendi i dytë është ndërtesa e qeverisë në Berlin (Reichstag) dhe vendi i tretë shkon për Hofbräuhaus në Mynih.

Gjermania